Voormalig generaal directeur WHO: “Geen twijfel gezondheidseffecten draadloze technologie”

Tekst: A | A | A

Brundtland

De Noorse krant Aftenposten interviewde onlangs mevrouw dr. Brundtland, voormalig Generaal Directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Brundtland is er geen twijfel mogelijk dat straling van draadloze technologie gezondheidseffecten heeft. Ze adviseert bewust om te gaan met draadloze apparaten omdat ze straling uitzenden.


Gro Harlem Brundtland is gepensioneerd arts en voormalig minister-president van Noorwegen. Ze stond 5 jaar aan het hoofd van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2007 ontving ze een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam. Brundtland staat bekend om haar sceptische houding ten opzichte van mobiele telefoons en elektromagnetische straling: “Er is geen twijfel in onderzoek: er zijn absoluut negatieve aspecten aan elektromagnetische straling die ons mensen beïnvloeden als gevolg van alle nieuwe devices die we gebruiken”. Op de vraag of we de effecten van straling onderschatten antwoordde ze:

“Ik denk dat we moeten hopen dat het niet te ernstig blijkt te zijn, maar er zijn negatieve effecten van straling. Er is geen twijfel over. Ik heb nooit een mobiele telefoon naast mijn hoofd kunnen hebben. Ik kan geen straling dicht bij mijn hoofd hebben. Als ik het wel doe, krijg ik onmiddellijk hoofdpijn. Mijn lichaam reageert al ongeveer 25 jaar op deze manier op de straling afkomstig van de mobiele telefoon.”


“Deze technologie heeft voor een enorme doorbraak gezorgd overal in de maatschappij, het is bijna ondenkbaar dat iemand dit kan stoppen vanwege gezondheidseffecten. En ook al zeg ik dat onderzoek schadelijke effecten laat zien, ik zeg niet dat deze effecten als cruciaal moeten worden beschouwd. In dat geval zou het een halt moeten worden toegeroepen, en dat is niet gedaan. Maar ik zou zeggen: bescherm jezelf. Hou je mobiele telefoon bijvoorbeeld niet in je broekzak. Iemand die zijn mobiele telefoon altijd in zijn borstzak stak, kreeg huiduitslag die niet weg ging. De dokter adviseerde cortisone zalf waardoor de huiduitslag verdween. Hij bleef doorgaan met dezelfde gewoonte en de huiduitslag kwam op precies dezelfde plek terug. De arts zag het verband en gaf aan dat hij zijn mobiel niet in zijn borstzak moest steken omdat het de huiduitslag veroorzaakte. Dit is gewoon een voorbeeld dat dit geen onschuldige technologie is. Deze apparaten zenden straling uit, dus hou het op een afstand en wees een beetje voorzichtig. Dat is alles wat ik zeg. We zijn er alleen ondertussen al afhankelijk van geworden”.