Artikel uit het AD, 10 september 2015
Hoogspannngsnetbeheerder Tennet gaat experimenteren met een supergeleidende kabel die duizend keer zo veel stroom kan verwerken als een normale.Bijkomend voordeel: de kabel is stralingsloos. Volgens Tennet een wereldprimeur. Het zoekt nu een stad waar de superkabel de grond in kan.
Het aanleggen van hoogspanningskabels in steden is doorgaans een crime. Bovengronds wil niemand ze hebben, ondergronds ligt al een woud aan kabels en leidingen. Een hoogspanningskabel kan daar niet altijd zomaar bij. ,,De bestaande kabels worden warm, omdat ze van koper zijn," zegt Rob Ross, strateeg bij Tennet. ,,Daardoor kunnen ze niet dichtbij andere leidingen liggen. De supergeleidende kabels hebben geen elektrische weerstand en worden daardoor niet warm. Daardoor hebben ze minder ruimte nodig.
" Het is niet het enige voordeel van de nieuwe kabels. Zoals gezegd zijn ze veel sneller, waardoor er in principe minder van nodig zijn. Een andere eigenschap van de innovatieve stroomleiding elimineert een groot maatschappelijk bezwaar tegen hoogspanningskabels: de kabels kennen geen magnetisch veld.
,,Dat bezwaar komt vooral naar voren bij hoogspanningsmasten, maar als kabels onder de grond liggen is er net zo goed straling," zegt Johanna Bruining, woordvoerster van Tennet. ,,Mensen zijn geneigd om te denken dat het probleem niet bestaat als ze het niet zien.
" Alle reden dus om de nieuwe kabels overal te introduceren, maar zover is het nog lang niet. De kabels zijn nog volop in ontwikkeling en zijn daarom erg duur. Drie keer zo duur als koperen ondergrondse kabels, die op hun beurt weer veel duurder zijn dan hoogspanningsmasten.
Tot nu toe zijn de supergeleidende stroomkabels op zes plekken in de wereld toegepast, in onder meer China, de VS en Duitsland. Het is echter de eerste keer dat de kabel over een lengte van meer dan 2 kilometer onder hoogspanning wordt getest, claimt Tennet. De netbeheerder zoekt nu een stad in Nederland waar het experiment gestart kan worden, over een lengte van 2 tot 3 kilometer. Grote uitdaging daarbij is het koelen van de leiding. Ross: ,,Om supergeleidend te zijn moet die met vloeibare stikstof op een temperatuur van 200 graden onder nul worden gehouden. Over zo'n lange afstand is dat een hele opgave.
" Voor de ontwikkeling van de kabel werkt Tennet onder meer samen met de universiteiten van Twente en Delft. In 2019 moet het experiment in de nog niet bekende stad zijn voltooiing krijgen. De stad wordt binnen nu en een halfjaar geselecteerd.
Bron: ad.nl