Straling draadloos internet slecht voor bomen en planten

Tekst: A | A | A

Artikel Nu.nl


Loofbomen
AMSTERDAM – De elektromagnetische straling van draadloos internet en mogelijk ook de straling van mobiele telefoons, hebben een negatief effect op planten en bomen.


Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen, de TU Delft, TNO en de gemeente Alphen aan den Rijn waarover verschillende media berichten.

De straling van draadloos internet veroorzaakt volgens de onderzoekers het afsterven van blad en het achterblijven van groei bij bomen en gewassen.

Ziekteverschijnselen


Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van ‘vreemde’ verschijnselen op bomen. Ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn ontdekten vijf jaar geleden vlekken, bloedingen, gezwelachtige bastknobbels en ‘mysterieuze’ lijnen die soms openscheurden.


Of de straling ook oorzaak is van deze verschijnselen is uit het onderzoek niet eenduidig gebleken. Wel is zeker dat de ziekteverschijnselen in de hele westerse wereld opduiken en dat alle soorten loofbomen er last van hebben.


70 procent van de bomen in het stedelijk gebied in Nederland vertoont de verschijnselen tegen 10 procent vijf jaar geleden. Bomen in dichter beboste gebieden zijn bovendien niet of nauwelijks aangetast.

Ultrafijnstof


In het onderzoek wordt de mogelijkheid dat ultrafijnstof de oorzaak is van de verschijnselen ook opengehouden. Zeker is in ieder geval wel dat bladsterfte en de beperking van groei worden veroorzaakt door straling, aldus de onderzoekers.


Bron: Nu.nl