WiFi vanaf 2017 in veel Europese vliegtuigen

Tekst: A | A | A

Artikel Nu.nl, 6 juni 2014


'Het Britse telecommunicatiebedrijf Inmarsat wil Europese vliegtuigen vanaf 2017 van wifi voorzien via een eigen netwerk.

wifi_vliegtuigen


Dat heeft Inmarsat bekendgemaakt.


Het wifi-netwerk voor vliegtuigen wordt hoogstwaarschijnlijk in samenwerking met British Airways gelanceerd, waarna andere vliegtuigmaatschappijen kunnen volgen. Inmarsat heeft voor het project een nieuwe satelliet gekocht, genaam Europasat. De Europasat-satelliet zorgt in de lucht voor de ondersteuning van het wifi-netwerk van vliegtuigen. In Europa is wifi nu nog slechts mondjesmaat aanwezig is bepaalde vliegtuigen van een aantal maatschappijen.


Het wifi-netwerk is afkomstig van aangepaste zendmasten op de grond, en de Europasat-satelliet laat Europese vliegtuigen van zendmast wisselen zonder het wifi-netwerk te verliezen. In totaal investeert Inmarsat 554 miljoen euro in het nieuwe netwerk.


40 gigabits

"Wij kunnen meer dan 40 gigabits (5 GB) per seconde leveren met dit netwerk. Dit biedt een enorme capaciteit waardoor alle passagiers in een vliegtuig intensief van het internet gebruik kunnen maken", aldus Inmarsat.

Volgens Inmarsat is het hybride netwerk ook interessant voor andere doeleinden. Het netwerk kan bijvoorbeeld door overheden worden gebruikt tijdens rampen of voor burgerberscherming.


KLM

KLM en Air France zijn wifi tijdens lange vluchten nog steeds aan het testen.

Internet kost 20 euro per vlucht, voor 11 euro kunnen reizigers een uur surfen.

In de Verenigde Staten bieden veel luchtvaartmaatschappijen wifi in vliegtuigen aan.

Ook voor dit netwerk moet worden betaald. In de VS zou eind 2015 al 85 procent van de vliegtuigen deze mogelijkheid bieden. In Europa hebben een aantal luchtvaart-maatschappijen op beperkte schaal wifi in bepaalde vliegtuigen ingebouwd.


Bron: Nu.nlOpmerking

Realiseert u zich dat de straling van WiFi (2,4 Ghz) overeenkomt met de straling vanuit de magnetron (2,45 Ghz)! In een vliegtuig wordt de mens al blootgesteld aan kosmische straling en straks ook nog aan onnatuurlijke (technische) gepulseerde straling. En dat in een gesloten metalen omgeving, wat te vergelijken is met de kooi van Faraday.