Wat is straling?

Tekst: A | A | A

Straling is niet kort en bondig te omschrijven, omdat er vele vormen van zijn. Sinds het ontstaan van de aarde zijn er natuurlijke elektromagnetische velden en golven aanwezig (bijvoorbeeld zonlicht, aardmagnetisme en bliksem).
Straling is een zeer breed spectrum van statische velden, via laagfrequente en hoogfrequente velden, van het zichtbare licht tot aan de radio-actieve straling uit het heelal. De mens neemt echter maar een deel van het totale spectrum waar, het licht en de warmte.


Schema straling

De afgelopen decennia is er, naast de natuurlijke elektromagnetische straling, veel kunstmatige straling bijgekomen. Vooral deze laatste soort kan grote problemen geven voor de gezondheid. De meest eenvoudige betekenis van straling is het overbrengen van energie of deeltjes van een bron naar een ontvanger.


Meest sprekende voorbeeld van een dergelijk bron is een GSM-mast die communiceert met een ontvanger, uw mobiele telefoon. Andere voorbeelden in huis zijn: het draadloze modem en uw computer, het DECT-basisstation en uw DECT-handset. Maar ook de draadloze babyfoon in de kinderkamer.


Alle bovengenoemde bronnen en ontvangers hebben een nagenoeg onafgebroken verbinding met elkaar. Over deze verbinding worden hoogfrequente (gepulste) elektromagnetische golven gestuurd met informatie (data, geluid of videoboodschappen).


Naast de genoemde voorbeelden zijn er in uw leefomgeving nog veel meer stralingsbronnen welke vallen onder elektrosmog. De term “elektrosmog” wordt vrij algemeen gebruikt voor alle soorten van elektrische velden, door stroom opgewekte magnetische velden en elektromagnetische golven. Naast elektrosmog worden ook termen gebruikt als stralingsvervuiling of elektrostress.


Potentiële elektrosmog bronnen zijn: hoogspanningsmast, elektriciteitsleidingen, dimmer, wekkerradio, personal computer, elektrische vloerverwarming, DECT-handset, draadloos internet (WLAN/Wi-Fi), halogeenlamp met transformator, spaarlamp, TV, magnetron en een elektrische deken.


Vooral het draadloos internet (WLAN/Wi-Fi) is de laatste jaren enorm toegenomen. Nagenoeg iedereen heeft draadloos internet in huis, waardoor u ook signalen van de buren binnenkrijgt zonder dat u zich daarvan bewust bent.


Al deze soorten elektrosmog verschillen echter wezenlijk in herkomst en in mogelijk effect op uw gezondheid.